Bài thuyết trình bằng tiếng Anh, chủ đề “Autumn emotion”

Thứ hai - 07/09/2020 23:50
Bài thuyết trình song ngữ Anh - Việt chủ đề “Autumn emotion - Cảm xúc về mùa Thu” của em Trần Tuấn Anh - 9C, Phan Thảo Nguyên - 8B tại Lễ chào cờ lần thứ 1 năm học 2020 - 2021
AUTUMN EMOTION

Good morning teachers and all students, today we’ll be describing about Autumn Emotion.
      I love Autumn – it’s like the prettiest season of the four: Spring – Summer – Autumn and Winter. How lovely is the high clear blue sky! The white clouds are bobbing and flying lightly, coloring the elegant blue. How lovely is the cool fresh autumn’s sunlight spreading everywhere gently! It is not as intense as summer’s, but not as mild as winter’s. It’s just so gentle and bright that every living thing in the planet can easily play in it. The cool wind blows softly, bringing within it the charming flavor of a thousand fields.
      Fall it is, though summer might be more of a bitter season and winter might be more of a glacial one, fall is always gentle and gentle.
      After the short summer break, the fierce sunlight is officially gone, instead, the genial sun rays are here following our steps to school. When the last flamboyant is left lonely on the tree, the red-yellow colored leaves start to leave their branches, the familiar drum sounds rise up giving us the signal that an another fall has come, we’ll be joyfully celebrating a new school year.
      I don’t know when I start to love autumn this much. When it’s coming, I am myself in an eager bustle, it brings back those immense memories that I’ve had, they’re soft but sharp and charming. This is the season that gave many special and unforgettable impressions on each student.
      For many generations of students in Vietnam, the opening ceremony is a sacred moment, it gives an indescribable emotion that will engrave forever in our minds. The students are happy and enthusiastic because they get to see their friends and teachers. In that very atmosphere, there are 6th graders with flutter and strange feelings about their new school, and 9th  graders with nostalgia mixed with enthusiasm. It’s understandable since this is the first time that 6th graders and the last time that 9th graders have sat under this row of trees, faced this circumstance to hear the principal playing the opening drum beat.
      Autumn is the season of hopes and dreams, it brings each person and especially our student generation many emotions and moods in which nothing is the same as the others. Looking at the excited faces of students, I realize that this year is waiting for us with a lot achievement to get. Today is not only the first school assembly but also the first class of the new school year, I hope in this school year, we will together harvest a lot of accomplishments in studying fields and in many other activities.
      Thank you for listening!

CẢM XÚC MÙA THU

Tôi yêu mùa thu - một mùa đẹp trong 4 mùa: Xuân - Hạ - Thu - Đông. Yêu lắm bầu trời trong xanh, cao vời vợi. Những đám mây trắng bồng bềnh trôi, tô điểm cho sắc xanh thanh lịch đó. Yêu lắm nắng thu vàng dịu tươi mát , rải nhẹ khắp nơi! Nắng mùa thu không chói chang như nắng mùa hạ, không yếu ớt, nhạt nhòa như nắng mùa đông. Vạn vật được đắm mình, tha hồ vùng vẫy trong cái nắng dịu, tươi sáng. Gió thu mát rượi, nhè nhẹ thổi, mang theo ngào ngạt hương lúa mới từ bao cánh đồng quê.
      Thu là thế, không sôi động như mùa hè, cũng không ảm đạm lạnh lẽo như mùa đông. Mùa thu luôn nhẹ nhàng, nhẹ nhàng.
      Sau một kì nghỉ hè ngắn ngủi, cái nắng chói chang của ngày hạ không còn nữa, thay vào đó là ánh mặt trời dịu nhẹ dõi bước chúng tôi đến trường. Khi những chùm phượng cuối cùng còn sót lại trên cây, những chiếc lá vàng pha đỏ bắt đầu rời cành, tiếng trống trường thân quen vang lên báo hiệu một mùa thu đã về, chúng tôi lại hân hoan tưng bừng chào đón một năm học mới.
      Không biết từ bao giờ tôi lại yêu quý mùa thu như vậy. Mùa thu  đến, lòng tôi lại nao nức, xốn xang, đem về những kỉ niệm nhẹ nhàng, mà đậm đà, sâu sắc. Một mùa để lại nhiều ấn tượng đặc biệt, khó phai nhòa trong tâm trí của mỗi học sinh.
      Đối với biết bao thế hệ học sinh Việt Nam, ngày khai trường luôn là khoảng khắc thiêng liêng, ghi nhớ sâu đậm những cảm xúc khó tả. Các bạn học sinh vui vẻ háo hức vì được gặp lại bạn bè, thầy cô. Trong không khí tưng bừng đó, có sự hồi hộp, bỡ ngỡ của các em học sinh lớp 6 và sự luyến tiếc hòa lẫn với niềm vui của những anh chị cuối cấp. Cũng dễ hiểu vì đó là lần đầu tiên của các em lớp 6 và là lần cuối cùng anh chị lớp 9 được ngồi dưới hàng cây này, khung cảnh này để nghe cô hiệu trưởng đánh hồi trồng khai trường.
      Mùa thu là mùa của hi vọng, ước mơ, mùa thu mang đến cho mỗi người đặc biệt là thế hệ học sinh chúng ta bao nhiêu cảm xúc, bao nhiêu tâm trạng trong đó không gì là giống nhau. Nhìn gương mặt phấn khởi của các bạn học sinh, tôi nhận ra rằng một năm học mới với nhiều thành tích đang chờ chúng ta. Hôm này là buổi chào cờ cũng như buổi học đầu tiên trong năm học mới này, hi vọng trong năm học này, chúng ta sẽ cùng nhau gặt hái được nhiều kết quả trong học tập cũng như các hoạt động khác.
      Cảm ơn quý vị đã chú ý lắng nghe!